Uključi/isključi pristupačnost

Baština

Možete sve
GRADSKI MUZEJ OMIŠ

GRADSKI MUZEJ OMIŠ

Gradski muzej Omiš osnovan je 1986. g. Smješten je u zgradi neposredno uz istočna gradska vrata, na ulazu u staru gradsku jezgru.  U postavu Muzeja prezentiran je izbor iz bogate arheološke i kulturno-povijesne baštine kraja.

Pročitaj više
MIRABELA

MIRABELA

Kao trajni podsjetnik na slavnu gusarsku prošlost tik iznad starog dijela grada smjestila se utvrda Mirabela - jedna od najpoznatijih omiških znamenitosti.

Pročitaj više
FORTICA

FORTICA

Ako provodite više od jednoga dana u Omišu ili okolici, kratki izlet na Forticu nešto je što si definitivno morate priuštiti. Iz centra grada dobro označenom stazom do Fortice čak i oni u lošijoj formi stići će za sat vremena, a za nagradu će dobiti jedan od najljepših pogleda u čitavoj Dalmaciji.

Pročitaj više
KUĆA SRETNOG ČOVJEKA (16. ST.)

KUĆA SRETNOG ČOVJEKA (16. ST.)

U šetnji brojnim omiškim kalama na gotovo svakom koraku možete naići na kakav zanimljiv trg ili kuću. Jedna od njih lokalnom stanovništvu posebno je draga, a turistima zanimljiva. Naposljetku, nema mnogo kuća na ovom svijetu koje imaju službeno ime, a kamoli tako zanimljivo kao ova omiška – „Kuća sretnog čovjeka".

Pročitaj više
MOSTINA

MOSTINA

Prolazeći mostom prema centru grada s lijeve strane, na samom dnu rijeke, nalazi se Mostina. Golom oku nevidljiva, ova podvodna građevina bila je dio inovativnog dijela sustava obrane grada, a trik se sastojao u tome da bi brze gusarske brodice lako i brzo prolazile preko prepreke dok bi se brodovi osvajača na njoj nasukali te tako postali laka meta za gusare koji su čekali na obali.

CRKVA SV. PETRA (X. ST.)

CRKVA SV. PETRA (X. ST.)

Zbog očuvanosti i arhitektonskih obilježja, značajan je predstavnik starohrvatskog predromaničkog sakralnog graditeljstva, a prvi put se spominje 1074. godine za vladavine kralja Slavca.