Uključi/isključi pristupačnost

Omiš 365

 

 

Što raditi u Omišu - ljeto

Ljeto je, naravno, glavna turistička sezona za Omiš, koji tijekom ovog najživljeg razdoblja nudi nevjerojatnu raznolikost aktivnosti na svakom koraku.

Opuštanje i sunčanje najlogičniji su izbor u vrućim ljetnim danima i ujedno jedan od glavnih razloga zbog kojeg mnogi turisti dolaze u grad. Gotovo cijela Omiška rivijera pogodna je za kupanje i sunčanje, a korisno je pravilo - ako krenete prema jugu (prema Makarskoj) vidjet ćete šljunčane plaže, ako krenete prema zapadu (prema Splitu) vidjet ćete pješčane plaže (riječ je zapravo o najdužem nizu pješčanih plaža u Hrvatskoj!).

Festival dalmatinskih klapa zaštitni je znak kulture u Hrvatskoj i održava se tijekom ljetnih mjeseci u Omišu pa ukoliko imate priliku - svakako kupite ulaznicu za noć a cappella pjevanja koje je upisano na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.
Omiška ljetna događanja koja ne smijete propustiti su: Omiško kulturno ljeto, Gusarska bitka, festival komorne glazbe „Ostinato“, ribarske večeri u Mimicama i Medićima, manifestaciju „Dani Ive Marjanovića“.

 

Što raditi u Omišu - jesen

Rana jesen je mnogim mještanima najomiljenije doba godine. Postoji čak poseban naziv za to razdoblje - Bablje lito. To je razdoblje dugotrajnog toplog i sunčanog vremena izvan sezone koje se obično javlja krajem rujna ili početkom listopada. Vjerojatno najbolje razdoblje u godini kad dobijete sve ljetne povlastice, a istodobno zaobiđete ljetne gužve.

More je još uvijek toplo, pa su kupanje i sunčanje savršene opcije, temperature su visoke, ali ne previsoke, a i cijene postaju malo pristupačnije čim završi glavna sezona. Stoga nije ni čudo što jesen postaje sve popularnije vrijeme za posjet Omišu, pogotovo znajući da su brojne aktivnosti na otvorenom koje grad nudi za mnoge posjetitelje jednostavno previše naporne tijekom vrućih ljetnih dana.

Planinarske staze, istraživanje kanjona rijeke Cetine i zaleđa grada - nema boljeg vremena za upuštanje u ovakve avanture od rane jeseni, dok u kasnu jesen postoje sezonske aktivnosti poput ručne berbe maslina - tradicija u kojoj sve više i više turista uživa svake godine - pogotovo kad se vrate kući s bocama maslinovog ulja, esencijalnog dijela dalmatinske kuhinje. Najpoznatije jesenske manifestacije: Dalmacija ultra trail, Mosor grebening i Omiški polumaraton.

 

Što raditi u Omišu - zimi

Jedino doba godine u kojem možete vidjeti prazne ulice Omiša je - zima. Iako je obično vrlo blaga s temperaturama koje rijetko padaju ispod 5 Celzijevih stupnjeva, to je vrijeme kada se čini kao da cijeli grad spava. Pogotovo kada između omiških planina zapuše zloglasan i jak vjetar - bura.

Ali, onda dolazi Božić i Omiš odjednom izgleda kao mjesto iz bajke. U tako malom gradu mnogo je lakše stvoriti jedinstvenu i toplu božićnu atmosferu u kojoj sve i svatko izgleda radosno. Gotovo svaka ulica starog grada puna je božićnih ukrasa, a u prosincu / siječnju gotovo svake večeri održava se božićni sajam s kuhanim vinom, kobasicama i nastupima uživo.

Iako većina gradova u Hrvatskoj ima božićne sajmove, nije tako uobičajeno da je cijeli grad jedan veliki sajam -  i upravo je ta atmosfera malog grada u kojem se svi međusobno poznaju ono po čemu se Omiš ističe u ovo doba godine.

 

Što raditi u Omišu - proljeće

Netaknuta priroda s planinama, rijekom i morem – sve to na jednom mjestu, najpoznatija su obilježja Omiša, a nema ništa čarobnije od buđenja prirode nakon dugog zimskog sna u Omišu.

Ovo vrijeme godine savršeno je za aktivnosti na otvorenom, a ukoliko imate natjecateljskog duha, postoji puno biciklističkih, planinarskih i trekking utrka u kojima možete sudjelovati. Natjecanja kao što su Imbertrek ili Jesenice Trekking postaju sve popularnija posljednjih godina i u grad privlače stotine zaljubljenika u prirodu, rekreativnih trkača, pa čak i profesionalnih sportaša.

Unatoč tome što je formalno riječ o utrkama, većina natjecatelja posvećuje manju pažnju vremenu koje im je potrebno da prođu stazu nego vremenu koje su na planini proveli sa svojim obiteljima i prijateljima, uživajući u prirodi i spektakularnim pogledima s vrhova planina.