Uključi/isključi pristupačnost

Kanjon rijeke Cetine

Najveće mogućnosti za aktivan odmor pruža gotovo netaknuta priroda kanjona rijeke Cetine koji već 60 godina uživa status zaštićenog prirodnog krajolika.

U svom više od 100 kilometara dugom toku Cetina ima nešto za ponuditi svakome. Ako ste ljubitelj adrenalina, nećete propustiti zipline, kanjoning, kajaking ili rafting, a ako pak volite mirniji odmor, budite bez brige – dugačke šetnje uz rijeku, panoramske vožnje brodom ili jednostavno uživanje u dalmatinskim specijalitetima usred jednog od najljepših kanjona u Hrvatskoj iskustva su koja će rijetke ostaviti ravnodušnima.

Kao podsjetnik na turbulentnu povijest ovih krajeva, gotovo čitavim tokom rijeke Cetine protežu se i brojne srednjovjekovne utvrde. Neke od njih dobro su skrivene i djelomično razrušene, dok druge i danas ponosno stoje na svojim uzvisinama i služe kao vidikovci s kojih puca pogled na kanjon.

Najpoznatija od njih je utvrda Viseć koja se nalazi u blizini poznatog izletišta Radmanove mlinice – još jednog od dragulja dobro skrivenih među netaknutom prirodom kanjona. Snaga rijeke Cetine još od 16. stoljeća koristila se za pokretanje mlina za pšenicu i brašno, a u 19. stoljeću lokalitet na kojem se nalazio mlin preuzima poznata omiška obitelj Radman koja ga s vremenom počinje koristiti kao ljetnikovac. Stari mlin u Radmanovim mlinicama postoji i danas, ali tek kao atrakcija za mnogobrojne turiste koji danas posjećuju kanjon. Krajem 20. stoljeća ova lokacija postala je jedno od najpopularnijih izletišta u ovom dijelu Dalmacije, a posebno je zanimljivo i kako su, zbog specifičnog ugođaja i netaknute prirode, upravo Radmanove Mlinice između 1962. i 1969. godine poslužile kao veliki filmski set na otvorenom za snimanje serijala o slavnom Indijancu Winnetouu.

Rijeka Cetina je, naravno, već stoljećima stabilan i važan izvor vode te su se u kanjonu i bližoj okolici smjestila brojna pitoreskna sela s dugom težačkom tradicijom poput Kučića, Svinišća, Podašpilja, Blata na Cetini.... Ova sela danas su jedinstven spoj stare i nove Dalmacije. Zadržali su, naime, svoju težačku povijest i bogatu poljoprivrednu proizvodnju, a u novije vrijeme postaju sve popularnija turistička odredišta, poznata po svojoj gastronomskoj ponudi, često baziranoj na lokalno uzgojenoj organskoj hrani.