Najveće mogućnosti za aktivan odmor pruža gotovo netaknuta priroda kanjona rijeke Cetine, koji već 60 godina uživa status zaštićenog prirodnog krajolika.
U svom više od 100 kilometara dugom toku Cetina ima svakome nešto za ponuditi. Ako ste ljubitelj adrenalina, nećete propustiti zipline, kanjoning, kajaking ili rafting, a ako pak volite mirniji odmor, budite bez brige – dugačke šetnje uz rijeku, panoramske vožnje brodom ili jednostavno uživanje u dalmatinskim specijalitetima usred jednog od najljepših kanjona u Hrvatskoj iskustva su koja će rijetke ostaviti ravnodušnima.
Kao podsjetnik na turbulentnu povijest ovih krajeva, gotovo čitavim tokom rijeke Cetine protežu se i brojne srednjovjekovne utvrde. Neke od njih dobro su skrivene i djelomično razrušene, dok druge i danas ponosno stoje na svojim uzvisinama i služe kao vidikovci s kojih puca pogled na kanjon.
Najpoznatija je od njih utvrda Viseć, koja se nalazi u blizini poznatog izletišta Radmanove mlinice – još jednog od dragulja dobro skrivenih među netaknutom prirodom kanjona. Snaga rijeke Cetine još od 16. stoljeća koristila se za pokretanje mlina za pšenicu i brašno, a u 19. stoljeću lokalitet na kojem se nalazio mlin preuzima poznata omiška obitelj Radman, koja ga s vremenom počinje koristiti kao ljetnikovac. Stari mlin u Radmanovim mlinicama postoji i danas, ali tek kao atrakcija za mnogobrojne turiste koji danas posjećuju kanjon. Krajem 20. stoljeća ova lokacija postala je jedno od najpopularnijih izletišta u ovom dijelu Dalmacije, a posebno je zanimljivo i kako su zbog specifičnog ugođaja i netaknute prirode, upravo Radmanove mlinice između 1962. i 1969. godine poslužile kao veliki filmski set na otvorenom za snimanje serijala o slavnom Indijancu Winnetouu.
Rijeka Cetina je, naravno, već stoljećima stabilan i važan izvor vode te su se u kanjonu i bližoj okolici smjestila brojna pitoreskna sela s dugom težačkom tradicijom poput Kučića, Svinišća, Podašpilja, Slimena, Blata na Cetini... Ova sela danas su jedinstven spoj stare i nove Dalmacije. Zadržala su, naime, svoju težačku povijest i bogatu poljoprivrednu proizvodnju, a u novije vrijeme postaju sve popularnija turistička odredišta, poznata po svojoj gastronomskoj ponudi, često baziranoj na lokalno uzgojenoj organskoj hrani.