Uključi/isključi pristupačnost

Biciklizam

Možete sve

Možda je najbolji „alat” za iskusiti sve što Omiš i njegovo zaleđe nude - bicikl. U jednom danu možete istražiti kanjon rijeke Cetine, voziti se kroz ponosnu povijesnu regiju Poljica i vratiti se u Omiš na kupanje. Za ljubitelje adrenalina posebno preporučamo brdske biciklističke staze po kojima je omiška okolica postaje sve poznatija među avanturistima. To je jedna od prednosti grada izgrađenog u okolici planina koje dotiču more.

Omiš Evergreen

Omiš Evergreen

Omiš - Zakučac - Gata - Zvečanje - Podgrađe - Kučiće - Omiš

Dužinom od 42 km uz 613 m nadmorske visine ova vas staza vodi prekrasnim kanjonom rijeke Cetine uz brojne nevjerojatne poglede. Započinje usponom na Gatu u dužini od 4,7 km prosječnog gradijenta 5,4% po širokoj cesti s brojnim serpentinama. Čitava se staza vozi po asfaltiranim cestama koje su na početku prometne, no nakon Gate se promet značajno smanjuje, a pogodne su za sve vrste biciklizma. Spust prema Pavića mostu nema posebno opasnih dionica, no valja pripaziti na serpentinama. Drugi i posljednji uspon započinje uz rijeku Cetinu, dugačak je 3,8 km uz prosječni nagib od 4,3% i nudi brojne prekrasne poglede. Spust treba voziti oprezno zbog jako velikog broja serpentina. Ostatak staze vozi se po ravnoj cesti uz rijeku sve do početne točke u Omišu. Ovu stazu možete odvoziti na cestovnom, treking ili gravel biciklu, bez potrebe za kompaktnim prijenosnim omjerima jer nema strmih dionica.

Pročitaj više
Pod Omiškom Dinarom

Pod Omiškom Dinarom

Vrisovci - Lokva Rogoznica - Vrisovci

Staza srednje fizičke i tehničke zahtjevnosti s preko 450 metara visinske razlike na samo 13,5 kilometara dužine. Prvi uspon je i najstrmiji na stazi te vas kroz 800 metara dužine po betonskoj podlozi podiže do prvog makadama uz prosječni nagib od 12,5%. Nakon prvog kratkog uspona čeka vas oko 3 km relativno ravnog terena s makadamskom podlogom i kratkim single trackom te dijelom asfalta kojeg prati najveći izazov na stazi - uspon dugačak 3,2 km s prosječnim nagibom od 7,3%, većinski po asfaltiranoj podlozi. Spust od Lokve Rogoznice vozi se 2 km po kamenitom single tracku srednje do visoke tehničke zahtjevnosti za koji je potreban MTB bicikl. Single track se kasnije spaja na široki fini makadam te kombinacijom makadama i ceste vodi nazad do početne točke. Preporuka je svakako MTB bicikl jer je podloga na single tracku pregruba za ostale vrste bicikala.

Pročitaj više
Rijeka uzdaha

Rijeka uzdaha

Cetina - Svinišće - Cetina

Kratka staza s jednim blagim cestovnim usponom dužine 5,37 km prosječnog nagiba 5,1% te spustom dužine 2,5 km prosječnog nagiba -10,6%. Početni dio spusta vozi se po makadamu sve do skretanja na single track koji ima trail/enduro karakteristike s brojnim tehničkim elementima poput naglih skretanja, manjih dropova, zahtjevnog kametnitog terena i manjih skokova. Spust vas vraća natrag na početak staze.

Pročitaj više
Omiška serenada

Omiška serenada

Omiš - Šestanovac - Cista Provo - Ugljane - Blato na Cetini - Gata - Omiš

Uz 93,3 km dužine i 1178 m nadmorske visine te bez strmih uspona, ova je staza prikladna za srednje utrenirane bicikliste koji redovno voze bicikl. Nakon laganog zagrijavanja kanjonom rijeke Cetine, započinje uspon dugačak 4,8 km prosječnog gradijenta 4,5% uz 12 serpentina, koji je ujedno i najduži bez zaravnanja. Idući uspon podijeljen je u tri segmenta od kojih je svaki dugačak oko 2,5 km sa zaravnanjima idealnim za odmor između. Ukupna dužina uspona na Šestanovac je 11,8 km, ali je zbog nekoliko zaravnanja prosječni gradijent samo 3,1% uz promjenu nadmorske visine od 391 m. Nakon Ciste Provo slijedi vožnja ravnom širokom prometnicom sve do spusta prema Nečaju uz brojne serpentine i prelazak mostom preko Cetine. Cesta s nekoliko kratkih uspona i spustova vodi sve do Gata gdje počinje dinamični spust po brojnim serpentinama s prekrasnim pogledom na Omiš gdje je cesta vrlo široka i u odličnom stanju. Ovu je stazu moguće voziti sa svim prijenosnim omjerima jer nema strmih uspona. Spustovi su blagih gradijenata bez izrazito opasnih dionica.

Pročitaj više
Cetina blues-rock

Cetina blues-rock

Omiš - Gata - Kostanje - Blato na Cetini - Šestanovac - Zadvarje - Omiš

Staza dugačka 68,3 km uz 983 m akumulirane elevacije započinje usponom na Gatu koji zbog brojnih serpentina nije suviše zahtjevan te je prosječni nagib blagih 4,1%. Idući izazov su brojni kratki usponi dužine do 1 km bez strmih gradijenata sve do uspona do Dubaca koji je značajne dužine od 5.5 km, ali s nekoliko zaravnanja na kojima je moguće odmoriti te prosječnim gradijentom od 4.1%. Ovu stazu karakteriziraju dinamični spustovi po serpentinama s blagim nagibima koji će se svidjeti iskusnim biciklistima, a oni manje iskusni će ih odvoziti bez pretjeranih poteškoća. Najdinamičniji je nedvojbeno spust kod Zadvarja koji broji četiri serpentine te vas vodi do prekrasnog Pavića mosta na Cetini. Nakon Zadvarja, ostatak staze lagano se spušta uz more gdje se otvaraju impresivni pogledi te je povratak u Omiš fizički vrlo nezahtjevan. Vozi se po širokim prometnicama u dvije trake sa srednjom gustoćom prometa te užim lokalnim prometnicama također s dvije trake, ali niske razine prometa. Ovu stazu možete odvoziti sa svim kombinacijama prijenosnih omjera jer nema zahtjevnih i strmih dionica već nekoliko blagih i dugačkih uspona.

Pročitaj više