Accessibility
Dobro došli na Visit Omiš

Poljica

Poljica

Kada zamišljate odmor u Omišu, ono što vam vjerojatno prvo padne na pamet su more, plaže i morske radosti. No, pod Grad Omiš spada i prostor Poljica - skupine sela iznimno bogate povijesti koja su se smjestila podno velike planine Mosor.

Udaljena od mora, Poljica su ruralno područje u kojem možete predahnuti od zagušenih cesta i plaža u primorskom kraju. Poljica su danas oaza mira, ali kroz povijest su se na ovom području vodile mnoge značajne bitke.

Od trinaestog stoljeća na prostoru današnjih Poljica prostirala se Poljička republika, koja je do danas ostala jedinstvena zbog izrazito naprednog administrativnog i društvenog uređenja. Naime, Poljičkom republikom vladao je - puk, koji je svake godine na blagdan sv. Jure glasovanjem birao svog vođu - velikog poljičkog kneza.

Jedan od temeljnih pravnih akata na temelju kojeg je funkcionirala Poljička republika je Poljički statut nastao u 14. stoljeću. Radi se o dokumentu neprocjenjive vrijednosti za hrvatsku povijest, kojim su detaljno uređeni ekonomski i društveni odnosi u Poljičkoj republici.

Također, radi se o dokumentu koji zorno pokazuje koliko su u napredni bili stari Poljičani koji su živjeli u jednom od malobrojnih istinski demokratski uređenih društava tog vremena. Poljička republika bila je toliko dobro uređen sistem da danas neki znanstvenici smatraju kako je upravo posjet ovom kraju velikog pisca Thomasa More-a inspirirao za pisanje svog najvećeg djela indikativnog naziva - "Utopija".

Poljička republika prestala je postojati 1807. godine nakon dolaska Napoleonove vojske na ova područja, a kao trajni svjedoci njene sedam stotina godina duge povijesti danas nam ostaju mnogobrojne crkvice i kuće (npr. Ranokršćanska crkva u Podgrađu (V st.), crkva Porođenja Blažene Djevice Marije i groblje u Tugarama (XVIII st.), 13. rimska Villa Rustica (V st.)), čuveni Poljički statut i - poljički soparnik, tradicionalno poljičko jelo toliko ukusno da je danas uvršteno na službeni popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Osim soparnika i čuvenog Statuta, najpoznatije poljičke turističke atrakcije su:
 

- Crkva i Muzej Poljica - stara ranokršćanska crkva danas svjedoči o bogatom životu u Poljicima još od antičkih vremena, a u Povijesnom muzeju Poljica pronaći ćete vrijednu povijesnu zbirku iz koje možete naučiti nešto više o poljičkoj kulturi i svakodnevnom životu starih Poljičana.

- Pavića most - jedan od najstarijih mostova preko rijeke Cetine sagrađen je davne 1900. godine, a, usprkos zubu vremena i minama koje su ga oštetile u Drugom svjetskom ratu, kameni most je u upotrebi i danas. Godine 2012. nakon opsežnih radova dodatno je učvršćen i obnovljen te je mostom danas moguće proći i automobilom.

- Gradac/Crkva sv. Jurja - izgrađena na 353 metra visokom brežuljku Gradac, crkva svetog Jurja jedna je od najljepših i najposjećenijih u čitavim Poljicima.


Legenda o Mili Gojsalić


Iako su Poljica danas istinska oaza mira, kroz povijest su se u ovim krajevima vodile mnoge bitke. Jedna od najpoznatijih bitaka koju su Poljičani vodili bila je ona 1530. godine kada su na teritorij Poljičke republike s istoka nezaustavljivo nadirale Osmanlije. Brojčano nadmoćniji, turski osvajači bili su na korak od pobjede nad Poljičanima. Legenda kaže kako je te sudbonosne 1530. mlada Poljičanka Mila Gojsalić otišla u šator turskog osvajača Ahmed-paše i za slobodu svojih Poljičana žrtvovala ono najvrjednije što je imala - svoj život. Zavevši pašu, ušuljala se u spremište baruta turske vojske i zapalila ga. Osmanlije su Milu pokušali uhvatiti, ali, kao svaka prava junakinja, ona nije mogla dopustiti da padne u ruke neprijatelju. S turskom vojskom za leđima, hrabro je trčala do litice s koje puca veličanstven pogled na ušće Cetine te skočila u smrt.

Ohrabreni junaštvom Mile Gojsalić, Poljičani su krenuli u protunapad i jednom zauvijek protjerali Osmanlije iz svoje republike. U spomen na njen herojski čin, nedaleko od sela Gata danas se nalazi vidikovac s kipom ove mlade junakinje, koju s pravom nazivaju poljičkom Ivanom Orleanskom. Impresivni kip djelo je svjetski poznatog hrvatskog umjetnika Ivana Meštrovića, a nalazi se točno na mjestu s kojeg je, prema legendi, Mila skočila u smrt bježeći od turske vojske.


safe stay in croatia