Uključi/isključi pristupačnost

Omiš u 7 dana

Jeste li znali da najveći broj gostiju u Omišu boravi sedam dana? Jeste? A jeste li znali da najveći broj gostiju nakon odmora u Omišu žali zbog jedne stvari? Jer nisu mogli ostati još sedam dana. ;)

Ako u našem gradu boravite jedan tjedan, ovako biste mogli provesti svoje vrijeme:

Prva tri dana rezervirana su za upoznavanje s Omišom i bližom okolicom. Šetnja starim dijelom grada, posjet najvažnijim turističkim atrakcijama (Mirabela, Fortica) i izlet u kanjon Cetine aktivnosti su koje jednostavno ne biste smjeli propustiti.

No, jedna od najvećih turističkih prednosti Omiša je njegova lokacija. Kad ste u Omišu, sve vam je nadohvat ruke, a to je veoma, veoma dobra stvar kada odmor provodite u regiji poput Dalmacije, gdje na svakom koraku postoji plaža, uvala, grad ili čuvena turistička atrakcija koju vrijedi posjetiti.

Primjerice, samo 25 kilometara sjeverno od Omiša nalazi se drugi najveći grad u Hrvatskoj - Split. Sa svojom čuvenom Dioklecijanovom palačom, prekrasnom rivom i šarmantnim starim dijelom grada, Split nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Tik do Splita nalazi se još jedan dalmatinski biser - Trogir. Grad takve nesvakidašnje ljepote da ga danas nazivaju i gradom-muzejom! U njemu ćete naći jednu od najljepših katedrala u Hrvatskoj, stari dvorac, mnogobrojne kule i stare građevine koje su Trogiru kao vječni podsjetnik na njihovo prisustvo ostavljali mnogobrojni narodi koji su na području grada živjeli - stari Iliri, Grci, Rimljani i Mlečani.

Na samo dva ili tri sata vožnje od Omiša nalaze se i gradovi poput Šibenika, Zadra i čuvenog Dubrovnika, a nešto manje od dva sata trebat će vam da dođete do poznatog marijanskog svetišta u susjednoj BiH - Međugorja.

Smješten podno velikog brda Omiška Dinara, Omiš je idealno mjesto za rekreativce koji, osim sunca i mora, svoj odmor vole provoditi šetajući u prirodi. Ljubitelji adrenalina bit će oduševljeni aktivnostima poput kanjoninga, ziplinea ili slobodnog penjanja, a turistima su posebno zanimljive i sve brojnije tematske staze u okolici grada.

U kojem god smjeru da pogledate iz središta grada, šanse su da tu postoji tematska staza ili put koji će vas kroz netaknutu prirodu odvesti - kamo god poželite. Svaka uređena staza ima brojne vidikovce s kojih puca nevjerojatan pogled na grad Omiš, brojne dalmatinske otoke, kanjon Cetine ili gotovo nestvarno lijepo mjesto gdje se kroz uski tjesnac između dviju planina rijeka Cetina probija do mora.

Jedan dan svog boravka u Omišu svakako vrijedi rezervirati za istraživanje tematskih staza i planinskih putova. Ali, budite oprezni! Iako je većina staza odlično označena te ih mogu savladati čak i mala djeca, sigurnost je ipak najvažnija. U istraživanje planinskih putova uvijek se uputite u udobnoj obući, s dovoljno vode i po danjem svjetlu!

Gotovo svaki milimetar obale na Omiškoj rivijeri pogodan je za kupanje, no do nekih dijelova gotovo je nemoguće doći automobilom. Najbolje omiške uvale dobro su skrivene, a jedini način da ih pronađete je - pogledom s pučine. Unajmljivanjem broda ili kajaka na jedan dan možete detaljno istražiti omišku obalu, okupati se gdje god poželite i, najbolje od svega, ne brinuti se o pronalasku mjesta za parking.

Vožnja brodom ili kajakom omogućava vam apsolutnu slobodu. Ujutro se možete sunčati u kakvoj zabačenoj uvali, do podne okupati u netaknutom plavetnilu na pola puta između Omiša i Brača, a predvečer pristati uz neki od mnogobrojnih restorana s terasama tik do mora. Ili možda da, dok bezbrižno plovite pučinom, bacite udicu i sami uhvatite večeru?

Kad ste na moru, novo iskustvo čeka vas na svakom koraku.

Za kraj - nešto stvarno posebno. Dvadesetak kilometara južno od Omiša, skriveni duboko u kanjonu Cetine, nalaze se dva vodopada Velika i Mala Gubavica pod kojima se čak možete i kupati.

Turističke agencije