Uključi/isključi pristupačnost

Gusarski dan - cjelodnevni program za sve generacije uz koncert Željka Bebeka

15. kol 2022.

19. kolovoza rezervirali smo za “Gusarski dan”, cjelodnevni program za sve generacije koji počinje programom za djecu, a završava koncertom Željka Bebeka, jednog od najvećih pjevača s ovih prostora!

Omiš ne bi bio grad gusara da jedan dan ljeta, usprkos nemogućnosti održavanja manifestacije Gusarska bitka zbog izgradnje gradske luke, ne posveti svojoj gusarskoj baštini.

PROGRAM DOGAĐANJA

Sportska potraga za gusarskim blagom

 Gusarski dan započet će u 9:15 sati na Gradskoj plaži “Punta”, koja će postati okupljalište za male znatiželjne gusare pune energije, jer za svu djecu stariju od 6 godina pripremamo “Sportsku potragu za gusarskim blagom”, uz interpretatora kulturne baštine i diplomirane kineziologe iz centra Sanus Vita. Nakon što poslušaju uzbudljive priče o gusarima kreće akcija - jer vaše najmlađe tada očekuje spoj atletskog poligona i potrage za blagom.

Zbog ograničenog broja mjesta potrebno je izvršiti prijavu na 021 861 350.

Izložba dječjih radova

 Od 17:00 sati na platou Toreta očekuje vas open-air izložba dječjih radova s motivima Omiša, nastala u sklopu našeg ljetnog programa besplatnih događanja “Omiš summer frei”, odnosno likovne radionice akademske slikarice - Vere Mekinić.

 Pogledajte Omiš dječjim očima i probudite kreativnost kod vaših mališana, a mi ih svake srijede i dalje čekamo na Gradskoj plaži s besplatnim kreativnim radionicama i programom za djecu, a više možete saznati ovdje.

 Interaktivna hit društvena igra za djecu 

 Između 18 i 19 sati ponovno se vraćamo na Gradsku plažu “Punta”, kada je na programu hit dječja društvena igra inspirirana poviješću Omiša, a kojoj je gusarski život udahnula umjetnica i učiteljica Julija Tomasović. 

 Ova board game, odnosno igra na ploči istovremeno potiče kreativnost i na zanimljiv način upoznaje sudionike s povijesnim činjenicama - pravila se brzo uče, a sva djeca starija od 6 godina mogu se prijaviti na vrijeme pozivom na 021 861 350. Broj mjesta je ograničen, jer se za ovu društvenu igru uvijek traži nekoliko mjesta više!

 Kostimirano razgledavanje tvrđave Mirabela

 U 19 sati popnite se na tvrđavu Mirabela i poslušajte priče iz srednjeg vijeka o omiškim knezovima i gusarenju uz kostimiranu interpretatoricu kulturne baštine, Senku Vlahović, što je savršen uvod za ono što slijedi - a to je dolazak gusara u grad! 

 Povorka gusara kroz grad, gusarski napad na moru i koncert Željka Bebeka 

A slojevi šlaga na gusarsku tortu dolaze od 19 sati, kada naši hrabri gusari preuzimaju Omiš. Kroz uži centar Omiša odvijat će se povorka gusara, koji će sa svojim raskošnim kostimima i oružjem biti pravi mamac za vaše fotografije i videa, dok ih istovremeno na platou Toreta dozivaju limeni zvukovi Gradske glazbe Omiš.

 Gradska glazba uz nastup klape uvertira je za najspektakularniji dio Gusarskog dana - gusarski napad na moru! Na platou Toreta očekuje nas dolazak malih gusarskih brodova, koji će za ovu priliku biti prerušeni u ratne brodove, a s kojih će kostimirani gusari kao podsjetnik na veliku gusarsku bitku simulirati srednjovjekovni obračun s Mlečanima. Nakon još jedne pobjede omiških gusara, slijedi fešta za pamćenje uz koncert Željka Bebeka i njegov bend!

Očekuje nas žestoka svirka jednog od najvećih pjevača u povijesti ovih prostora, na kojoj ćemo uživati u presjeku njegovih 50 godina karijere te mnogobrojnim hitovima za sve generacije. Željko Bebek nedavno je predstavio svoju autobiografiju pod imenom “ U inat svima”, čije ime itekako priliči Omišu i gusarima koji su u inat vremenu uspjeli očuvati svoju gusarsku tradiciju i baštinu.

 

Dakle, vidimo se na Gusarskom danu u Omišu 19. kolovoza - zajedno u inat svima