Uključi/isključi pristupačnost

Omiš u 1 dan

Rijeka Cetina tisućama godina rezbarila je planinu da stvori jedan od najljepših kanjona u Europi. Stari gusari desecima godina su, kamen po kamen, gradili utvrde s najljepšim pogledom na svijetu. Morski valovi stotinama tisuća godina mrvili su kamenja da stvore prekrasne pješčane plaže i skrivene uvale samo da bi ti sve to odlučio iskusiti u jednom danu? ;)

No, dobro. Nećemo se ljutiti. Čak i za putnike koji samo prolaze kroz grad, Omiš nudi pregršt prirodnih ljepota i nevjerojatnih doživljaja koje ne smijete propustiti.

Ako se u našem gradu zadržavate samo jedan dan, ovako biste ga mogli ispuniti:

1. Šetnja kroz stari grad

Jedna od posebnosti Omiša je ta što vam za obilazak cijelog starog dijela grada ne treba više od pola sata. No, dok hodate stotinama godina starim ulicama na svakom koraku naići ćete na kakav zanimljiv restoran, trg, crkvu ili spomenik. Iako poprilično malen grad, u Omišu se zbog mnogobrojnih uskih ulica vrlo lako izgubiti. Ali, bez brige, gdje god da zalutate, samo je pitanje vremena kad ćete naići na nešto vrijedno svakog učinjenog koraka.

2. Posjet Mirabeli

Posjet staroj gusarskoj utvrdi iz 14. stoljeća definitivno je nešto što ne smijete propustiti dok ste na odmoru u Omišu. Za samo 5 minuta hoda od centralnog trga stići ćete do utvrde s koje puca prekrasan pogled na čitav Omiš i otok Brač. Do Mirabele ćete najlakše stići stubama koje se nalaze tik uz centralni ulaz u najveću crkvu u starom gradu - crkvu sv. Mihovila, a prije uspona pripremite sitan novac jer se ulaz u staru gusarsku utvrdu naplaćuje.

3. Izlet u Radmanove Mlinice

Grad Omiš izrastao je na mjestu gdje se rijeka Cetina ulijeva u more. Da bi došla do svog krajnjeg odredišta, na svom putu dugačkom više od 100 kilometara, Cetina je morala zaobići brojne prepreke stvarajući tako specifičan vijugavi tok prepun brzaca, slapova i skrivenih plaža. Kanjon rijeke Cetine jedan je od najljepših u Hrvatskoj, a posebno je impresivan dio na samom ušću gdje se rijeka probija do mora u uskom prolazu između dviju planina.

Jedan od najboljih načina da se doživi kanjon Cetine je panoramska vožnja brodom. Dok se probijate uzvodno kroz netaknutu prirodu, shvatit ćete koliko je zapravo veličanstvena ova rijeka. Najbolje od svega, sve se to nalazi samo nekoliko stotina metara od zagušenih gradskih ulica koje se u kanjonu Cetine čine barem nekoliko milja daleko.

Turističke agencije