Accessibility
Dobro došli na Visit Omiš

Aktivni odmor

Aktivni odmor

Ako vaš idealan odmor uključuje i dozu adrenalina, onda s dolaskom u Omiš definitivno ne možete pogriješiti. Gotovo da ne postoji aktivnost na moru, vodi, planini ili u zraku koja se na širem području grada ne nudi.

Uistinu, nema mnogo gradova na svijetu gdje jutro možete započeti vožnjom po riječnim brzacima, oko podneva visiti na 100 metara visokoj žici usred kanjona Cetine, predvečer se uz pomoć profesionalnih instruktora popeti na planinski vrh i zatim paraglideom skočiti do prekrasne pješčane plaže gdje se prije kraja dana još stignete i okupati. Kad odmor provodite u Omišu, pitanje je samo koliko različitih aktivnosti u jednom danu vaše tijelo može izdržati!

Ali, budite bez brige, da biste uživali u mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom ne trebate biti u savršenoj fizičkoj spremi. Većina aktivnosti prilagođena je svim uzrastima, a u nastavku donosimo samo dijelić bogate ponude adrenalinskih doživljaja na području Omiša.


Zipline

Zipline je jedan od najnovijih dodataka u turističkoj ponudi grada i, reći će mnogi, jedan od najspektakularnijih. Tijekom trosatne zipline avanture na uistinu jedinstven način iskusit ćete prekrasni kanjon rijeke Cetine. Koliko jedinstven način, pitate se? Više od tri sata jurnjave na 2 kilometra dugačkim žicama od kojih se neke nalaze na visini većoj od 100 metara, toliko jedinstveno.

Svoju zipline avanturu definitivno ćete prepričavati prijateljima dugo nakon povratka s odmora, a za izazivanje maksimalne količine ljubomore na zaboravite tijekom jurnjave kanjonom izdvojiti sekundu ili dvije za fotografije


Tematske staze

Jedna od prednosti odmora u Omišu su i dugačke tematske staze koje zahvaljujući trudu lokalnih entuzijasta svake godine postaju sve brojnijima. Danas tako postoji nekoliko desetaka staza kojima se možete uputiti - kamo god poželite! Iz centra Omiša za samo nekoliko sati dobro uređenim stazama možete stići do najviših vrhova okolnih planina, starih gusarskih utvrda, prekrasnih vidikovaca ili brojnih pitoresknih sela. U kojem god smjeru krenuli, pronaći ćete stazu koja će vas kroz netaknutu prirodu odvesti do kakvog skrovitog mjesta kojeg ne možete pronaći na turističkim kartama. Omiš je mjesto brojnih iznenađenja, pitanje je samo jeste li dovoljno odvažni da ih sve pronađete?


Hiking i Treking

Grad Omiš okružen je strmim brdima. Omiška Dinara, Komorjak i Mosor stoljećima su služili kao prirodna zaštita od neprijatelja, dok su danas ova brda idealne lokacije za planinarske izlete. Osim dobro označenih tematskih staza namijenjenih rekreativcima koje su pogodne za izlete tokom čitave godine, na brdima uz Omiš svakog se proljeća održava i Proljetni treking kup - skup planinarskih maratona na kojima se, osim izdržljivosti, testira i snalažljivost te orijentacija u prirodi.

Proljetni treking kup danas čine tri natjecanja - Imbertrek, Jesenice treking kup i jedno od najstarijih treking natjecanja u Hrvatskoj - Mosor Grebbening.

Kup svake godine u Omiš i okolicu privuče na stotine profesionalnih sportaša, ali i rekreativaca koji se natječu na nešto kraćim i lakšim dionicama. Proljetni treking kup natjecanje je koje slavi prirodu i promovira zdrav način života, a, iako se formalno radi o utrci, od vremena u kojem će proći zadanu stazu većini natjecatelja bitnije je vrijeme koje će na planini provesti u druženju s prijateljima i obitelji. U tome je, zapravo, prava čar trekinga.

 

info@pdimber.com

www.facebook.com/planinarskodrustvo.omis/


Velika i Mala Gubavica

Desecima tisuća godina rijeka Cetina oblikovala je krajolik kojim je prolazila - nosila kamenja, "rezala" planine i probijala svoj put do ušća u more. Na tom tisućljetnom putu stvorila je jedan od najljepših kanjona u Hrvatskoj, mjesto na kojem se iza svakog kuta krije neko iznenađenje. A možda najljepše od svih dva su slapa, Velika (49 metara) i Mala (7 metara) Gubavica, smještena pokraj sela Zadvarje. Ono što ove slapove čini posebnima među stotinama drugih na svijetu je to što se pod njima možete - kupati.

Lokacija na kojoj se nalaze nevjerojatna je prirodna oaza u kojoj Cetina, samo nekoliko metara od moćnih vodopada, na trenutak smiruje svoj tok i čini ga pogodnim za kupanje i uživanje u pogledu na silnu vodu koja pada s gotovo 50 metara visine!


Rafting

Rafting na rijeci Cetini više od dva desetljeća omiljena je aktivnost brojnih turista koji borave u Omišu. Ova riječna avantura posebno je privlačna jer se po potrebi može prilagoditi svima. Obitelji s djecom i starije osobe uživat će u laganom veslanju kroz netaknutu prirodu, dok će ljubitelji adrenalina krenuti drugom rutom na kojoj ih čeka odmjeravanje snaga s mnogobrojnim riječnim brzacima. Rafting na Cetini idiličan je i miran izlet u prirodu koji se, ako to poželite, u času pretvara u prvoklasnu adrenalinsku avanturu. Odluka je samo vaša!


Kayaking

Za one koji vole imati potpunu kontrolu pri istraživanju kanjona Cetine tu je - kayaking. Slično kao i u slučaju raftinga, razina adrenalina koju ćete iskusiti uvelike ovisi o ruti koju odaberete. U malenim kajacima jednosjedima ili dvosjedima moći ćete detaljno istražiti najskrivenije kutke kanjona. Kad se nađete u kajaku s veslom u rukama mogućnosti su praktički neograničene, pitanje je samo - koju ćete rutu odabrati?


Canyoning

Rafting, kayaking i zipline su iskustva koja definitivno nećete brzo zaboraviti, ali ako uistinu želite iskusiti sve čari rijeke Cetine onda nema boljeg načina za to od Canyoninga - adrenalinskog iskustva koje kombinira šetnju uz (i kroz!) Cetinu, kupanje ispod slapova te savladavanje riječnih brzaca. Na Canyoningu rijeku uistinu možete osjetiti, doslovno i figurativno. I, budite oprezni, s ove aktivnosti nitko ne izlazi suhe kože ;)


Ronjenje

U Omišu i mnogim manjim mjestima na njegovoj rivijeri kriju se neke od najljepših plaža i uvala u Dalmaciji, a mogućnosti za ronjenje i istraživanje podmorja na ovom području jedne su od boljih na čitavom Jadranu. Omiš jednostavno ima sve - od plitkih podmorskih ravnica dostupnih svima, do dubokih i skrivenih hridi koje će istražiti samo iskusniji ronioci. Ah, da, jednu sitnicu smo zaboravili spomenuti. Na samo tri metra dubine u neposrednoj blizini centralne gradske plaže nalazi se i potopljeni brod iz Drugog svjetskog rata. A znate kako kažu, gdje ima potopljenih brodova, ni skriveno blago nije daleko...

Iskusnije ronioce svakako će oduševiti uvala Vruja - jedna od najboljih ronilačkih lokacija u Hrvatskoj. Na ovom mjestu nalazi se veliki podvodni izvor te je mjesto zbog miješanja slatke i slane vode izrazito bogato ribom i stoga jedna od omiljenih lokacija za zaron podvodnih ribolovaca. Na lokalitetu Vruja mogući su zaroni dublji od 100 metara, dok je dno gotovo u potpunosti neistraženo jer nijedna od mnogobrojnih podvodnih ekspedicija nije uspjela odrediti točnu dubinu na kojoj se nalazi izvor Vruja po kojem je čitava uvala dobila ime. Ali oprez, ovo nemojte shvatiti kao izazov! Ronjenje na takvim dubinama izrazito je opasan sport i rekreativne zarone dozvoljeno je raditi samo uz stručnu pomoć. Ako ste ipak dovoljno odvažni i nađete se u dubinama Vruje, dobro otvorite oči. Prema lokalnoj legendi, na samom dnu, tik do velikog izvora, nalazi se drevni potopljeni grad prepun raznih bogatstava.


Slobodno penjanje

Pogled s Mirabele ili Fortice je definitivno iskustvo koje ćete dugo pamtiti, ali ništa nije bolje od pogleda kojeg ste izborili - vlastitim rukama. Omiš je nadaleko poznat kao jedna od dvije najbolje lokacije za slobodno penjanje u Hrvatskoj, a ljubitelje adrenalina posebno privlači činjenica da do gotovo svih smjerova mogu stići za samo nekoliko minuta iz centra grada. Neovisno o tome jeste li početnik ili iskusni penjač, u Omišu ćete pronaći smjer za sebe. Ovdje možete učiniti svoje prve penjačke korake, ali možete i uistinu testirati vlastite mogućnosti. Što god da odaberete, na vrhu vas uvijek čeka fantastična nagrada - nevjerojatan pogled na crvene krovove staroga grada, brojne dalmatinske otoke ili pak kanjon rijeke Cetine. I napomena za kraj, obavezna penjačka oprema u ovim krajevima uključuje i fotoaparat! Na koju god se stranu s vrha planine okrenuli, zateći će vas pogled koji vrijedi zabilježiti.

 

The complete information about climbing in Omiš can be found from 27 Crags. All the information there is made and maintained by the locals and using the guidebook supports the local climbing development: 27crags.com/crags/omis


Jedrenje na dasci

Vjetar obično nije nešto što priželjkujete tijekom odmora, ali ćete vjerovatno promijeniti svoje mišljenje nakon što isprobate jednu od najzaraznijih i najzabavnijih aktivnosti koju možete iskusiti u Omišu. Ako ne volite surfanje to samo znači da ga još niste probali - poznata je izreka Omišana koji su potpuno u pravu. Nije važno jeste li dijete ili odrasli, početnik ili profesionalac, surfanje je aktivnost koja ima svakome toliko toga za ponuditi.
Ako tražite lagano krstarenje kroz valove, nekoliko windsurfing škola u gradu se pobrinulo za to. Ne morate brinuti ni ako ste adrenalinski ovisnik u potrazi za ekstremnim uzbuđenjem. Zahvaljujući postojanim i stalnim toplim vjetrovima koji uvijek pušu na određenim lokacijama u Omišu - svaki dan je dobar za surfanje.

Najpoznatije lokacije: plaža na ulazu u grad – predio Ribnjak i Lokva Rogoznica.
Isprobajte i pametno upotrijebite vaš selfie štap!

 

INFO: www.visitomis.hr/hr/turisticke-agencije
safe stay in croatia