Accessibility
Witamy na Visit Omiš

PAIĆUŠA

PAIĆUŠA

 

TZG Omiš kontinuirano provodi aktivnosti vezane za promociju jedinstvene prirodne baštine naše destinacije. Zadnjih nekoliko godina organizirali smo više prezentacija, radionica i edukacija na temu autohtonog bilja i jedinstvene prirodne baštine ovog kraja, uz praktične savjete vezane za odabir i sadnju biljnih vrsta i njihovo održavanje.

S istim ciljem, u suradnji s udrugom maslinara Paićuša iz Piska pokrenut je projekt promocije hrvatske autohtone (tradicijske) sorte (kultivara) masline omiškog kraja - Paićuše.
Udruga Paićuša (Udruga maslinara Paićuša Pisak) je tijekom prošle i ove godine odnjegovala tridesetak sadnica ove sorte koje su podijeljene dijelu sudionika projekta „Best of...“ kojim TZG Omiš kontinuirano potiče podizanje kvalitete obiteljskog smještaja.

Stablo Paićuše je bujno s dosta savitljivih i mekanih izbojaka i grančica. Osjetljiva je na jake vjetrove i hladnoću te paunovo oko, a otporna na sušu, rak masline i maslinovu muhu. Cvjeta u drugoj polovici svibnja, djelomično je oprašuju Oblica, Drobnica i Lastovka, a sama je dobar oprašivač Dužice, Lastovke i djelomično Oblice. Redovito rađa. Uglavnom se uzgaja kao uljarica, ali se koristi i za konzerviranje zelenih i zrelih plodova. Ulje je visoke kvalitete, harmoničnog pomalo slatkastog okusa, blage pikantnosti i gorčine s jako izraženom voćnom aromom.

Želja nam je i u budućnosti doprinositi promicanju posebnosti našeg kraja kroz očuvanje i zaštitu svih autentičnih vrijednosti i ljepota, a prirodna baština svakako u toj priči zauzima značajno mjesto.
safe stay in croatia