Accessibility
Dobro došli na Visit Omiš

Plaže

Plaže

Postoji razlog zbog kojeg se ta dva ili tri tjedna koja ćete provesti na Jadranu nazivaju godišnji odmor ;) Sunčanje i kupanje za većinu turista omiljene su aktivnosti na ljetovanju. Srećom, i u ovom slučaju Omiš nudi gotovo neograničene mogućnosti.

Od velikih pješčanih plaža do malih i skrovitih šljunčanih uvala, od plitkog mora idealnog za djecu do plavetnila koje se stvara samo nekoliko metara od obale - Omiš uistinu nudi nešto za svakoga.

Ljubitelji pješčanih plaža s brojnim sadržajima zasigurno će se odlučiti za posjet kampu u centru grada ili centralnoj omiškoj "Velikoj plaži" na kojoj u ljetnim mjesecima svakog dana uživa na stotine turista.

Sve plaže u Omišu i veće plaže u mjestima rivijere obiluju zabavnim sadržajima poput jet-skija, iznajmljivanja brodova, kajaka ili uživanja u morskim trampolinima, a na dvije lokacije (kamp u centru grada i plaža u Ruskamenu) moguće je okušati se u izrazito zabavnom windsurfingu.

Oni željni malo intimnije atmosfere i istinskog odmora odabrat će neku od brojnih uvala u malim mjestima omiške rivijere: Brzetu, Nemiri, Stanićima, Lokvi, Medićima, Marušićima, Pisku... Gotovo svaki milimetar omiške obale pogodan je za kupanje i pronalazak idealne plaže slatka je briga za brojne turiste.

Do većine plaža moguće je doći automobilom, no neke od najboljih uvala dobro su skrivene i gotovo isključivo im se pristupa morskim putem. Jedna od takvih uvala je čuvena Vruja - po mnogima najbolja lokacija za ronjenje u čitavoj Hrvatskoj i mjesto ispod kojeg se, ako je vjerovati lokalnim legendama, nalazi prastari potopljeni grad!

A, ako vam gotovo 20 kilometara omiške rivijere ispunjene plažama i uvalama nije dovoljno, spomenimo i da se samo kilometar od centra grada u smjeru Splita nalazi najduži niz pješčanih plaža u čitavoj Hrvatskoj! Ne čudi stoga što se u mjestu Krilo Jesenice prije više od 300 godina razvila tradicija tzv. salbunarstva - vađenja pijeska iz morskih dubina koji se kasnije preprodavao i koristio najčešće kao građevinski materijal.

Stari salbunjeri s vremenom su prestali služiti za svoju prvotnu namjenu, a danas se uglavnom koriste kao unikatni drveni brodovi za prijevoz turista. Također, tradicija salbunarstva u mjestima sjeverno od Omiša s vremenom je izumrla, a pijesak od čijeg su vađenja nekada živjeli danas sačinjava najduži niz pješčanih plaža na Jadranu.

Plaže u mjestima poput Duća, Krila i Dugog Rata posebno su atraktivne zbog svoje pristupačnosti. Vožnjom od Omiša prema Splitu praktički ćete čitavim putem biti na samo dva ili tri metra od plaže te već s ceste možete odabrati idealnu lokaciju za cjelodnevno uživanje na pijesku.
safe stay in croatia