Accessibility
Dobro došli na Visit Omiš

Klape

Klape

Mnogi turisti i zaljubljenici u Omiš reći će kako je grad najljepši u srpnju te kako se baš tada, u sparnim ljetnim noćima, uistinu može osjetiti pravi duh grada. Veliki doprinos ovoj tezi daje i čuveni Festival dalmatinskih klapa koji gotovo svake srpanjske večeri omiške ulice ispuni zvucima izvorne klapske pjesme, prepoznate i zaštićene od strane UNESCO-a. Glazba koja se tiho probija kalama mnogima će zauvijek ostati prva asocijacija na grad na Cetini.

Festival se kontinuirano održava od davne 1967. godine i do danas je izrastao u najvažniji događaj klapske glazbe na svijetu. Tokom četiri tjedna održavanja festivala Omiš je svjetski centar amaterskog a cappella pjevanja koji svake godine privlači sve veći broj pjevača iz svih krajeva svijeta - od Južne Amerike preko Afrike do Australije!

No, iako se danas pjeva širom svijeta, izvorna klapska pjesma isključivo je dalmatinska. Nastala je prije više stotina godina spontanim okupljanjima grupa prijatelja koji su večeri pune smijeha i vina obavezno završavali - pjesmom. S vremenom, klapska pjesma postala je sve popularnija, klape profesionalnije, a glasovi pjevača uvježbaniji. No, jedan je sastojak prave klapske pisme od starih vremena pa do danas ostao isti - ona se nikad ne pjeva iz grla, već isključivo iz duše.

 

Info: fdk.hr/

 
safe stay in croatia