Accessibility
Bienvenue sur le site de Visit Omiš

PAIĆUŠA

PAIĆUŠA

 

TZG Omiš kontinuirano provodi aktivnosti vezane za promociju jedinstvene prirodne baštine naše destinacije. Zadnjih nekoliko godina organizirali smo više prezentacija, radionica i edukacija na temu autohtonog bilja i jedinstvene prirodne baštine ovog kraja, uz praktične savjete vezane za odabir i sadnju biljnih vrsta i njihovo održavanje.

S istim ciljem, u suradnji s udrugom maslinara Paićuša iz Piska pokrenut je projekt promocije hrvatske autohtone (tradicijske) sorte (kultivara) masline omiškog kraja - Paićuše.
Udruga Paićuša (Udruga maslinara Paićuša Pisak) je tijekom prošle i ove godine odnjegovala tridesetak sadnica ove sorte koje su podijeljene dijelu sudionika projekta „Best of...“ kojim TZG Omiš kontinuirano potiče podizanje kvalitete obiteljskog smještaja.

Stablo Paićuše je bujno s dosta savitljivih i mekanih izbojaka i grančica. Osjetljiva je na jake vjetrove i hladnoću te paunovo oko, a otporna na sušu, rak masline i maslinovu muhu. Cvjeta u drugoj polovici svibnja, djelomično je oprašuju Oblica, Drobnica i Lastovka, a sama je dobar oprašivač Dužice, Lastovke i djelomično Oblice. Redovito rađa. Uglavnom se uzgaja kao uljarica, ali se koristi i za konzerviranje zelenih i zrelih plodova. Ulje je visoke kvalitete, harmoničnog pomalo slatkastog okusa, blage pikantnosti i gorčine s jako izraženom voćnom aromom.

Želja nam je i u budućnosti doprinositi promicanju posebnosti našeg kraja kroz očuvanje i zaštitu svih autentičnih vrijednosti i ljepota, a prirodna baština svakako u toj priči zauzima značajno mjesto.
safe stay in croatia