Dobro došli na Visit Omiš

Događanja

Događanja


Klape

Mnogi turisti i zaljubljenici u Omiš reći će kako je grad najljepši u srpnju te kako se baš tada, u sparnim ljetnim noćima, uistinu može osjetiti pravi duh grada. Veliki doprinos ovoj tezi daje i čuveni Festival dalmatinskih klapa koji gotovo svake srpanjske večeri omiške ulice ispuni zvucima izvorne klapske pjesme, prepoznate i zaštićene od strane UNESCO-a. Glazba koja se tiho probija kalama mnogima će zauvijek ostati prva asocijacija na grad na Cetini.

Festival se kontinuirano održava od davne 1967. godine i do danas je izrastao u najvažniji događaj klapske glazbe na svijetu. Tokom četiri tjedna održavanja festivala Omiš je svjetski centar amaterskog a cappella pjevanja koji svake godine privlači sve veći broj pjevača iz svih krajeva svijeta - od Južne Amerike preko Afrike do Australije!

No, iako se danas pjeva širom svijeta, izvorna klapska pjesma isključivo je dalmatinska. Nastala je prije više stotina godina spontanim okupljanjima grupa prijatelja koji su večeri pune smijeha i vina obavezno završavali - pjesmom. S vremenom, klapska pjesma postala je sve popularnija, klape profesionalnije, a glasovi pjevača uvježbaniji. No, jedan je sastojak prave klapske pisme od starih vremena pa do danas ostao isti - ona se nikad ne pjeva iz grla, već isključivo iz duše.

 

Info: fdk.hr/51-fdk-omis-2017-kalendar-dogadanja/

 


Gusarska bitka

Svi oni koji u Omišu provedu duže od jednog dana vrlo vjerojatno će imati priliku upoznati se s bogatom gusarskom povijesti grada. No, samo oni sretnici koji se u gradu nađu sredinom kolovoza moći će iz prve ruke iskusiti kako je izgledala gusarska svakodnevnica prije više od 600 godina.

Svake godine 18. kolovoza u omiškoj gradskoj luci odigrava se, naime, prava - gusarska bitka! Dobro, ako ćemo baš paziti na detalje, onda treba naglasiti da se radi o rekonstrukciji bitke koja se izvorno odigrala u 13. stoljeću, no kad se samo nekoliko metara od vas sudare dva velika jedrenjaka uz zaglušujuću buku kubura, vrlo lako ćete pomisliti da se nalazite usred pravog pomorskog sukoba.

Ali, budite bez brige, koliko god uvjerljivi glumci bili, ipak se radi o tek dobro osmišljenoj predstavi, a jedina stvar o kojoj za vrijeme bitke uistinu morate brinuti je hoće li na vašem fotoaparatu biti dovoljno mjesta da zabilježite na stotine vratolomija, padova i obračuna mačevima između Omišana i Mlečana.

Gusarska bitka u samo nekoliko godina izrasla je u jedan od vrhunaca omiške turističke ponude te svakog ljeta ovaj pomorski spektakl u naš grad privuče više od 10.000 posjetitelja od kojih svi odreda iz gradske luke odlaze oduševljeni. A kako i ne bi. Mačevi, kubure, teatralni padovi u more i sudar dvaju ogromnih jedrenjaka. Gusarska bitka besplatan je holivudski blockbuster koji se odigrava ravno pred vašim očima.